Bebeklik (0-3 yaş) dönemi, zihinsel gelişim ve sağlıklı büyüme için çok kritik bir dönem.
Özellikle beyin gelişimi için bu dönem kritik bir önem taşır. Beyin gelişiminin yüzde 80’inin bu dönemde tamamlandığı düşünüldüğünde. Bebeklerin yattıkları uyudukları ve günlerinin büyük çoğunluğunu geçirdiği odalarının da büyük önem kazanır.
Bebek odalarında öncelikle uygun malzeme seçimi çok önemlidir. Mobilyalarda ahşap malzeme, doğal ve kimyasal içermeyen boyalar tercih edilmelidir.
Ayrıca, depolama ihtiyacına cevap verebilecek farklı yükseklik ve kullanım şekillerinde dolaplar öngörülmelidir.
Dolap haricinde şifonyer de rahat kullanım sağlaması nedeniyle kullanılması gereken bir depolama alanıdır. Bezler, çamaşırlar, çoraplar, önlükler için farklı bölmeler yapılabilir.
Diğer dikkat edilmesi gerekli husus da; seçilecek tüm mobilyaların odanın büyüklüğüne uygun şekilde olması ve birbirini tamamlayacak şekilde konumlanmasıdır. Kesintisiz gece uykusu bebeğin beyin gelişimini gerçekleştirmesi için önemli bir role sahiptir. Bu sebeple beşiğin yeri odanın içinde çok önemlidir. Ne çok pencereye yakın; ne de pencerenin çok uzağında olmalıdır.
Ayrıca tavan aydınlatmasının da karyolanın tam üzerinde olmaması gerekir.
Bebek odalarında hiçbir zaman direkt aydınlatma tercih edilmemeli, genellikle lambader, aplik yada abajur kullanmak uygundur.
Halı olarak da kesinlikle toz tutmayan, mikrop barındırmayan, kolay temizlenebilir, anti alerjen halılar tercih edilmeli.